Zupa serowa z oscypkiem
Zupa serowa to bomba kaloryczna, ale gdy na zewnątrz jest -7 st rozgrzeje idealnie. Ja swoją przygotowałam z oscypka, serka wędzonego, startego cheddara i serka topionego. Do tego grzanki z razowego chleba i szczypiorek. Pyyyszna ta bomba kaloryczna :)
SKŁADNIKI:
Na ok 2,5 l zupy
→ Warzywa do rosołu: marchew, pietruszka, seler, 2 ziemniaki
→ Ziele ang, liść laurowy, pieprz, sos sojowy (niedużo, bo sery są słone)
→ Cebulka, 2 ząbki czosnku
→Śmietanka 30%
→ Szczypior
→ Chleb na grzanki (może być czerstwy)
→ 1 duży serek topiony (najlepiej nie smakowy)
→ Ok 100 g startego sera żółtego np cheddara
→ Ok 100 g startego oscypka lub sera wędzonego pokrojonego na kawałki
WYKONANIE:
Gotujemy rosołek, następnie wyjmujemy z niego przyprawy i warzywa oprócz ziemniaków. Podsmażamy na maśle pokrojoną drobno małą cebulkę i starte ząbki czosnku. Dodajemy do zupy. Dodajemy sery i mieszamy aż się rozpuszczą. Można dodać szczyptę papryki słodkiej i chili oraz tymianku i oregano. Wlewamy śmietankę. Gdy zupa trochę ostygnie miksujemy ją. Podajemy z grzankami i szczypiorkiem.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz