Domowa, szybka pizza na cienkim cieście
No to zrobiliśmy sobie pizza party. 4 różne pizze wege, na cienkim i chrupiącym cieście wg zmodyfikowanego przepisu Jamiego Olivera. Pieczone na kamieniu do pizzy na grillu gazowym nagrzanym do 400 stopni. Takiej pizzy wystarczy 5,5 minuty i już jest gotowa.
SKŁADNIKI:
na 4 pizze o średnicy ok 30 cm
→ 0,5 kg mąki typ 00 (specjalna do pizzy)
→ 0,5 łyżeczki soli morskiej lub zwykłej soli
→ 25 g świeżych drożdży
→ 0,5 łyżki cukru trzcinowego
→ 2 łyżki oliwy extra virgin
mozarella tarta
WYKONANIE:
Wymieszaj mąkę z solą na desce, na której będziesz wyrabiał pizzę. Wymieszaj w pojemniku drożdże, cukier i oliwę z 350 ml ciepłej wody i zostaw na ok 10 minut. Wlewaj partiami powoli miksturę z drożdżami do mąki z solą i wyrabiaj ciasto. Gdy ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Włóż ciasto do większej miski i przykryj wilgotną ściereczką. Zostaw w ciepłym miejscu na ok. 1h. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość. Połóż wyrośnięte ciasto na deskę/ blat podsypany mąką lub semoliną i chwilę go wyrabiaj, tak aby z niego "wypuścić" powietrze. Zrób z niego 4 kulki o podobnej wielkości i zostaw jeszcze pod przykryciem na 15 min. Rękami uformuj z każdej kulki okrąg o średnicy ok. 30 cm i grubości 0,5 cm. Posmaruj sosem pomidorowym, posyp mozarellą, parmezanem. Piecz ok. 5,5 minuty na kamieniu w 400 st na grillu. Wyjmij i posyp świeżymi listkami bazylii, można lekko skropić oliwą.
🍕SMACZNEGO 🍕
Komentarze
Prześlij komentarz