Tatar z pomidorów

 Przystawka na miarę niezłej restauracji- prezentuje się i smakuję wybornie. Do tego wegańska, więc zdrowa, smak mega ciekawy. Robi się ją prosto, tylko trzeba skompletować składniki. A jest ich trochę :) polecam nie pomijać żadnego. Chyba, że czegoś bardzo nie lubicie np kaparów czy grzybków marynowanych. Sól kala namak zastępuje smak i zapach jajka- więc polecam w nią się zaopatrzyć. Wystarczy Wam na długo, bo wystarczy dodać jej szczyptę. 



SKŁADNIKI: 

Dla 2 osób

→ 2 pomidory malinowe

→ 1 pomidor czarny kumato

→ Mała czerwona cebulka

→ Kilka grzybków marynowanych

→ Kilka kaparów

→ Sos sojowy

→ Szczypta soli kala namak

→ Garść płatków drożdżowych lub w wersji nie wege parmezan

→ Chili

→ Łyżeczka musztardy

→ Dymka/szczypior

→ szczypta cukru/ ksylitolu/syropu klonowego

→ Dojrzałe awokado

→ Łyżeczka soku z cytryny lub limonki



WYKONANIE: 

Wszystkie pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. 2 malinowe pokrojone smażymy na małej mocy na patelni. Potrwa to ok 20 min, aż odparuje z nich sok. W międzyczasie dodajemy łyżkę sosu sojowego, szczyptę cukru, soli kala namak, chili i na koniec płatki drożdżowe. Kroimy drobno czerwoną cebulkę, grzybki i mieszamy z kaparami, musztardą (najlepiej nie francuską). 

Następnie przecieramy przez sito pomidora czarnego i mieszamy go razem z cebulką, grzybkami, kaparami i podsmażonymi pomidorami. Powinno mieć to konsystencję stałą. Miksujemy w innej misce awokado z dodatkiem soli i cytryny. Wkładamy tak przygotowane awokado w obręcz o średnicy ok 12 cm, na nim układamy masę pomidorową. Ozdabiamy pomidorkami cherry, szczypiorkiem, kaparami. 

SMACZNEGO 

Komentarze