Tatar z pomidorów
Przystawka na miarę niezłej restauracji- prezentuje się i smakuję wybornie. Do tego wegańska, więc zdrowa, smak mega ciekawy. Robi się ją prosto, tylko trzeba skompletować składniki. A jest ich trochę :) polecam nie pomijać żadnego. Chyba, że czegoś bardzo nie lubicie np kaparów czy grzybków marynowanych. Sól kala namak zastępuje smak i zapach jajka- więc polecam w nią się zaopatrzyć. Wystarczy Wam na długo, bo wystarczy dodać jej szczyptę.
SKŁADNIKI:
Dla 2 osób
→ 2 pomidory malinowe
→ 1 pomidor czarny kumato
→ Mała czerwona cebulka
→ Kilka grzybków marynowanych
→ Kilka kaparów
→ Sos sojowy
→ Szczypta soli kala namak
→ Garść płatków drożdżowych lub w wersji nie wege parmezan
→ Chili
→ Łyżeczka musztardy
→ Dymka/szczypior
→ szczypta cukru/ ksylitolu/syropu klonowego
→ Dojrzałe awokado
→ Łyżeczka soku z cytryny lub limonki
WYKONANIE:
Wszystkie pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. 2 malinowe pokrojone smażymy na małej mocy na patelni. Potrwa to ok 20 min, aż odparuje z nich sok. W międzyczasie dodajemy łyżkę sosu sojowego, szczyptę cukru, soli kala namak, chili i na koniec płatki drożdżowe. Kroimy drobno czerwoną cebulkę, grzybki i mieszamy z kaparami, musztardą (najlepiej nie francuską).
Następnie przecieramy przez sito pomidora czarnego i mieszamy go razem z cebulką, grzybkami, kaparami i podsmażonymi pomidorami. Powinno mieć to konsystencję stałą. Miksujemy w innej misce awokado z dodatkiem soli i cytryny. Wkładamy tak przygotowane awokado w obręcz o średnicy ok 12 cm, na nim układamy masę pomidorową. Ozdabiamy pomidorkami cherry, szczypiorkiem, kaparami.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz