Yaki udon

 Yaki udon to pyszny japoński makaron z warzywami, a do tego sos mentsuyu, który dodaje mu smak umami. Taki sos możemy trzymać nawet do miesiąca w lodówce, wykorzystać jako bazę do zup czy sosów. 



SKŁADNIKI: 

Dla 5 osób

→ Około 1/4 kapusty pekińskiej drobno pokrojonej

→ Marchewka pokrojone w paseczki

→ Duża cebula pokrojona w piórka

→ Grzyby shiitake (namoczone wcześniej w ciepłej wodzie) pokrojone w  plasterki

→ 3 opakowania makaronu udon

→ Zielona część dymki 2 szt. 

→ świeże tofu podsmażone na gorącej patelni (pokrojone na kosteczkę)

→ Sól, pieprz

→15 łyżek sosu mentsuyu

→ 5 łyżek sosu sojowego

SOS mentsuyu

→60 ml sake

→130 ml mirinu

→ 120 ml sosu sojowego jasnego

→Kawałek kombu (ok 2,5 cm)

→ 50g płatków bonito



WYKONANIE: 

Składniki sosu gotujemy ok 5 min. Odcedzamy. W woku na oleju smażymy warzywa, gotowy makaron udon i podsmażone tofu. Po kilku minutach dodajemy sos mentsuyu i mieszamy kilka minut. Podajemy posypane kolendrą i płatkami bonito (katsuboushi). 


Komentarze