Yaki udon
Yaki udon to pyszny japoński makaron z warzywami, a do tego sos mentsuyu, który dodaje mu smak umami. Taki sos możemy trzymać nawet do miesiąca w lodówce, wykorzystać jako bazę do zup czy sosów.
SKŁADNIKI:
Dla 5 osób
→ Około 1/4 kapusty pekińskiej drobno pokrojonej
→ Marchewka pokrojone w paseczki
→ Duża cebula pokrojona w piórka
→ Grzyby shiitake (namoczone wcześniej w ciepłej wodzie) pokrojone w plasterki
→ 3 opakowania makaronu udon
→ Zielona część dymki 2 szt.
→ świeże tofu podsmażone na gorącej patelni (pokrojone na kosteczkę)
→ Sól, pieprz
→15 łyżek sosu mentsuyu
→ 5 łyżek sosu sojowego
SOS mentsuyu:
→60 ml sake
→130 ml mirinu
→ 120 ml sosu sojowego jasnego
→Kawałek kombu (ok 2,5 cm)
→ 50g płatków bonito
WYKONANIE:
Składniki sosu gotujemy ok 5 min. Odcedzamy. W woku na oleju smażymy warzywa, gotowy makaron udon i podsmażone tofu. Po kilku minutach dodajemy sos mentsuyu i mieszamy kilka minut. Podajemy posypane kolendrą i płatkami bonito (katsuboushi).
Komentarze
Prześlij komentarz