Proste muffinki z truskawkami
Sezon na truskawki uważam za rozpoczęty, cena spadła poniżej 10 pln za 1 kg. Zgodnie z zasadą kupuj i jedz lokalnie zakupiłam truskawki na bazarku i robię z nich użytek na zimę. W tym roku postanowiłam zrobić przetwory owocowe bez dodatku cukru, ewentualnie z niewielkim dodatkiem syropu klonowego. Kupiłam też pektynę do zagęszczania. Mam nadzieję, że uda mi się je zapasteryzować, tak aby przetrwały spokojnie w spiżarni.
Oprócz konfitur truskawkowo-rabarbarowych przyszła nam ochota na muffinki z truskawkami. Pyszne, proste w wykonaniu, zrobiliśmy je też razem z dziećmi na warsztatach pizzy.
SKŁADNIKI:
na ok. 12 muffinków
→ 250 g truskawek
→ 100g oleju
→ 125 ml mleka (może być roślinne)
→ 2 jajka
→ 250 g mąki pszennej lub razowej
→ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
→ 170 g cukru lub ksylitolu
polewa:
100g białej czekolady, 4 łyżki śmietanki 30%
WYKONANIE:
Wykładamy formę do muffinek papilotkami i piekarnik nagrzewamy do 180 st. Do miski wlewamy olej, mleko, jajka i roztrzepujemy widelcem lub rózgą. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem/ksylitolem. Wlewamy składniki z pierwszy miski do drugiej i delikatnie mieszamy (nie za długo). Na koniec dodajemy większość pokrojonych na paseczki truskawek. Nakładamy łyżką do papilotek równe porcje. Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy, czekamy aż ostygną i polewamy polewą: rozpuszczona biała czekolada ze śmietanką. Na wierzchu dekorujemy plasterkiem truskawki.
🍓 SMACZNEGO 🍓
Komentarze
Prześlij komentarz