Omlet japoński- tamagoyaki
Z reguły ten omlet robimy do sushi, może być składnikiem futomaki lub dajemy go czasem na nigiri. Jest smaczny, lekko rybny w smaku dzięki nori. A do tego super wygląda przekrojony na plastry.
SKŁADNIKI:
1 omlet
→ 3 jajka
→ płat nori
→ 2 łyżki dashi (rozpuszczonego w 40 ml wody) lub wywaru dashi
→ 2 łyżeczki cukru
→ Łyżeczka sosu sojowego
→ łyżeczka mirinu
→ Szczypta soli
WYKONANIE:
Na patelni mocno rozgrzanej dajemy łyżkę oleju, wycieramy jego nadmiar ręcznikiem kuchennym. W jednej miseczce ubijamy dobrze jajka. W drugiej resztę składników. Łączymy je razem. Wlewamy 1 warstwę (będą w sumie 4), na to dajemy liść nori i rolujemy. Wlewamy obok zrolowanego omleta drugą cienką warstwę jajek i rolujemy gdy się lekko zetnie. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Można w tym czasie przesmarować jeszcze patelnię olejem. Gotowy omlet kroimy w paski szer ok 1-1,5 cm.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz