Omlet japoński- tamagoyaki

 Z reguły ten omlet robimy do sushi, może być składnikiem futomaki lub dajemy go czasem na nigiri. Jest smaczny, lekko rybny w smaku dzięki nori. A do tego super wygląda przekrojony na plastry.



SKŁADNIKI: 

1 omlet 

→ 3 jajka

→ płat nori

→ 2 łyżki dashi (rozpuszczonego w 40 ml wody) lub wywaru dashi

→ 2 łyżeczki cukru

→ Łyżeczka sosu sojowego

→ łyżeczka mirinu

→ Szczypta soli





WYKONANIE: 

Na patelni mocno rozgrzanej dajemy łyżkę oleju, wycieramy jego nadmiar ręcznikiem kuchennym. W jednej miseczce ubijamy dobrze jajka. W drugiej resztę składników. Łączymy je razem. Wlewamy 1 warstwę (będą w sumie 4), na to dajemy liść nori i rolujemy. Wlewamy obok zrolowanego omleta drugą cienką warstwę jajek i rolujemy gdy się lekko zetnie. Czynność powtarzamy jeszcze 2 razy. Można w tym czasie przesmarować jeszcze patelnię olejem. Gotowy omlet kroimy w paski szer ok 1-1,5 cm. 

SMACZNEGO

Komentarze