Wegański majonez idealny
Ten majonez zawsze robi furrorę na warsztatach kulinarnych. Śmiem twierdzić, że to najlepszy majonez domowy, który możecie zrobić w domu.
SKŁADNIKI:
Szklanka majonezu
→ 125 ml aquafaby (wody spod ugotowanej cieciorki, np ze słoika)
→ łyżka płatków drożdżowych
→ 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
→ 3/4 łyżeczki łagodnej musztardy
→ 1/2 łyżeczki soli kala namak
→ 1/4 łyżeczko suropu z agawy lub miodu
→ 1 i 1/4 szklanki oleju np rzepakowego
WYKONANIE:
Wszystkie składniki miksujemy blenderem w wysokim naczynku ok 2 minut. Następnie wlewamy olej i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Jak nie chce gęstnieć, dajemy na kilka minut naczynie do lodówki i miksujemy ponownie.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz