Wegański majonez idealny

 Ten majonez zawsze robi furrorę na warsztatach kulinarnych. Śmiem twierdzić, że to najlepszy majonez domowy, który możecie zrobić w domu. 



SKŁADNIKI: 

Szklanka majonezu

→ 125 ml aquafaby (wody spod ugotowanej cieciorki, np ze słoika)

→ łyżka płatków drożdżowych

→ 2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny

→ 3/4 łyżeczki łagodnej musztardy

→ 1/2 łyżeczki soli kala namak

→ 1/4 łyżeczko suropu z agawy lub miodu

→ 1 i 1/4 szklanki oleju np rzepakowego



WYKONANIE: 

Wszystkie składniki miksujemy blenderem w wysokim naczynku ok 2 minut. Następnie wlewamy olej i miksujemy na najwyższych obrotach ok. 5 minut, aż zgęstnieje. Jak nie chce gęstnieć, dajemy na kilka minut naczynie do lodówki i miksujemy ponownie. 

SMACZNEGO

Komentarze