Wege hamburgery jak w McDonalds
One tak naprawdę są nieporównywalnie lepsze i zdrowsze niż w McDonalds. A dlaczego? Bo bułka pieczona w domu, warzywny kotlet z prostym składem, bez chemii. No i domowe dodatki: marynowana czerwona cebulka, sałata z ogródka, pomidor malinowy z targu, domowy ketchup i majonez. Polecam bardzo, a do tego frytki pieczone i mamy fastfood, który nie zabija żołądka i wątroby :)
BUŁKI HAMBURGEROWE:
ok. 13 -14 szt
→250 ml ciepłego mleka
→ 100 g miękkiego masła
→ 25 g świeżych drożdży
→ 3 ciepłe żółtka
→ 350 g mąki
→ łyżka cukru
→ łyżeczka soli
→ sezam do posypania
→ żółtko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
WYKONANIE:
Do miseczki wlać połowę ciepłego mleka, dodać rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką na ok. 15 min. Do misy miksera (np KitchenAida) wsypać mąkę, dodać żółtka, wyrośnięty zaczyn, cukier i sól. Miksować ok 5 min. Dodać masło i miksować jeszcze 15 min, aż końcówka miksera będzie łatwo odchodziła od masy. Wyjąć ciasto do miski, przykryć i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Wyłożyć ciasto na podsypany blat/ stolnicę, uformować 13-14 kulek -bułek. Posmarować żółtkiem z mlekiem i posypać sezamem. Zostawić na pół godziny. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st 22 min.
KOTLETY WEGE DO BURGERÓW JAK W Mc'DONALDS
ok. 8-9 kotletów
→ 1/2 kalafiora
→ pół słoika gotowanej cieciorki (bez wody- aquafaby)
→ 100 g mrożonej marchewki z groszkiem
→ cebula
→ 2 ząbki czosnku
→ 2 łyżki mąki z cieciorki
→ sól, pieprz, szczypta kuminu, papryki wędzonej
→ bułka tarta np bezglutenowa
WYKONANIE:
Gotujemy pod przykryciem ok. 8 minut podzielonego na różyczki kalafiora i marchewkę z groszkiem. Odcedzamy i ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Podsmażamy pokrojoną cebulkę i starty czosnek na oleju. Dodajemy odcedzoną cieciorkę i również ubijamy tłuczkiem lub mikserem, ale tak, aby zostały kawałki warzyw. Łączymy obie masy, dodajemy mąkę, przyprawy. Jeśli masa jest zbyt luźna, dodajemy trochę bułki tartej. Wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Smażymy na oleju po ok. 3 min z każdej strony.
Bułkę burgerową przekrajamy na pół, smarujemy majonezem lub majonezem z ketchupem. Dajemy liść sałaty, pomidora, plastry ogórka, cebulkę marynowaną, sos np. domowy majonez i kotleta. Przykrywamy drugą częścią bułki.
🍔 SMACZNEGO 🍔
Komentarze
Prześlij komentarz