Churrosy
Deser, bez którego zjedzenia powinien być zakaz opuszczania Hiszpanii 😂. Chrupiące churrosy z ciasta parzonego, moczone w cudownej, płynnej czekoladzie. Sama rozkosz.
SKŁADNIKI:
Ok 30 szt (warto zainwestować w dobrej jakości metalową wyciskarkę do churrosów)
→ szklanka wody
→ 100 g masła
→ łyżka cukru waniliowego
→ 2 łyżki cukru
→ szklanka mąki pszennej
→ Szczypta soli
→ 3 jajka
→ Litr oleju
→Tabliczka czekolady lub chipsy czekoladowe do rozpuszczenia
WYKONANIE:
Wodę ugotować z masłem, cukrem i cukrem waniliowym i solą. Dodać mąkę i mieszać drewnianą łyżką, aż masa zacznie odchodzić od garnka. Odstawić z płyty i wystudzić przez 30 min. Dodawać po 1 jajku i i mieszać, aż będzie jednolita masa. Masa będzie dość gęsta. Włożyć ja partiami do rękawa cukierniczego ze sporym otworem i smażyć na rozgrzanym (180 st) tłuszczu. Wyciskamy z rękawa kawałki ok 8 cm i smażymy po 2 min z każdej strony. Podawać z rozpuszczoną (najlepiej z gorzką czekoladą) rozpuszczoną z kilkoma łyżkami 30% śmietanki.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz