Hiszpańska tortilla z ziemniakami, szpinakiem i fetą

 Kto nie kocha Hiszpanii? Cudowna Barcelona, wspaniałe południe z plażami i północ jeszcze piękniejsza. Słońce, owoce morza, Pablo Picasso, Miro i mój ukochany Gaudi. Zrób tortille i przenieś się pod Sagrada Familia albo do Parku Guell … 


SKŁADNIKI: 

Dla 4 osób, patelnia o średnicy ok 18 cm

→ 4 małe lub 3 średnie ziemniaki

→ 100 g szpinaku

→ 1/2 małej cebuli pokrojonej w kostkę

→ 3 jajka

→ 80 g sera feta

→ 2 łyżki oliwy

→ Ząbek czosnku

→ 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego

→ 1/3 szklanki startego sera typu cheddat

→ Szczypiorek do posypania


WYKONANIE

Obrać i ugotować na półtwardo ziemniaki (ok.20 min). Wystudzić i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Odłożyć na bok. Na oliwie podsmażyć starty czosnek i dodać szpinak, aż zwiędnie. Jajka roztrzepać widelcem w osobnej misce, dodać szpinak, ziemniaki i pokruszoną fetę, delikatnie wymieszać. Ba rozgrzanej patelni smażyć całą masę z jajkami, kilka razy poruszać patelnią. Potem smażyć pod przykryciem ok 8 minut. Przykryć talerzem patelnię, odwrócić patelnię i wyłożyć tortillę na talerz. Posypać serem i szczypiorkiem. 

SMACZNEGO 


Komentarze