Hiszpańska tortilla z ziemniakami, szpinakiem i fetą
Kto nie kocha Hiszpanii? Cudowna Barcelona, wspaniałe południe z plażami i północ jeszcze piękniejsza. Słońce, owoce morza, Pablo Picasso, Miro i mój ukochany Gaudi. Zrób tortille i przenieś się pod Sagrada Familia albo do Parku Guell …
SKŁADNIKI:
Dla 4 osób, patelnia o średnicy ok 18 cm
→ 4 małe lub 3 średnie ziemniaki
→ 100 g szpinaku
→ 1/2 małej cebuli pokrojonej w kostkę
→ 3 jajka
→ 80 g sera feta
→ 2 łyżki oliwy
→ Ząbek czosnku
→ 3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
→ 1/3 szklanki startego sera typu cheddat
→ Szczypiorek do posypania
WYKONANIE:
Obrać i ugotować na półtwardo ziemniaki (ok.20 min). Wystudzić i pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Odłożyć na bok. Na oliwie podsmażyć starty czosnek i dodać szpinak, aż zwiędnie. Jajka roztrzepać widelcem w osobnej misce, dodać szpinak, ziemniaki i pokruszoną fetę, delikatnie wymieszać. Ba rozgrzanej patelni smażyć całą masę z jajkami, kilka razy poruszać patelnią. Potem smażyć pod przykryciem ok 8 minut. Przykryć talerzem patelnię, odwrócić patelnię i wyłożyć tortillę na talerz. Posypać serem i szczypiorkiem.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz