Paella z owocami morza
Paella najlepiej smakuje w Hiszpanii, w Barcelonie, Madrycie czy Alicante. Wiadomo. Ale zatęskniliśmy za tym najpyszniejszym wg mnie daniem hiszpańskim i postanowiliśmy je zrobić w słonecznym dzisiaj Żółwinie 😁.
SKŁADNIKI:
Dla 4-6 osób
→ mieszanka owoców morza (ośmiorniczek, krewetek, małży…) ok 250 g
→ 2 łyżki oleju
→ 2 starte ząbki czosnku
→ 3 małe papryki: żółta, zielona i czerwona
→ pomidor malinowy
→ łyżka koncentratu pomidorowego
→ łyżeczka słodkiej papryki i 1/2 papryki wędzonej
→ 1/2 szklanki białego wina
→ 300 g suchego ryżu arborio (jak do risotta)
→ 1 l rosołu szafranowego
ROSÓŁ SZAFRANOWY:
→ 1/3 cebuli, kawałek pietruszki, 2 marchewki, kawałek pora, kapusty, gałązka natki pietruszki
→ łyżka oliwy, łyżka sosu sojowego
→ 3 łyżki sosu rybnego
→ szczypta nitek szafranu, sól i pieprz
WYKONANIE:
Do garnka wlać 1 litr wody, włożyć warzywa i przyprawy. Gotować ok 30 min pod przykryciem. Przecedzić i podgrzać przed dodaniem do potrawy.
Owoce morza powinny być rozmrożone. Sparzyć pomidora i pokroić na drobną kostkę razem z paprykami. Podsmażyć na patelni, dodać czosnek, sól, koncentrat pomidorowy, papryki słodką i wędzoną i wino. Gotować kilka minut na dużej mocy palnika, tak, aby płyn trochę odparował. Dodać ryż, smażyć kilka minut i wlać ciepły bulion szafranowy. Gotować ok 8 min bez przykrycia. Dodać owoce morza i smażyć ok 6 min pod przykryciem z folii aluminiowej bez mieszania. Zostawić na 2-3 min. po wyłączeniu. Podawać posypane szczypiorkiem, natką z cząstkami cytryny.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz