Szakszuka po izraelsku
Szakszuka to typowe danie na śniadanie w Izraelu, na Bliskim Wschodzie, a także w Afryce. Tak naprawdę potrawa pochodzi z Tunezji. To mega prosta i pożywna potrawa, którą polecam każdemu. Można dodać do niej też cukinię albo kurki, ser feta, co kto lubi.
SKŁADNIKI:
Dla 4 osób
→ 4 jajka
→ ząbek startego czosnku
→ 700 g pomidorów malinowych
→ pół cebuli
→ pół sporej papryki
→ 1/4 łyżeczki chili, łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kuminu, sól
→ Świeża kolendra i natka pietruszki do posypania
WYKONANIE:
Podsmażamy cebulę i czosnek na oleju, dodajemy pokrojone pomidory (obrane ze skóry), drobno pokrojoną paprykę i przyprawy. Dusimy ok 10 min. Robimy 4 zagłębienia w masie i wbijamy w nie jajka. Dusimy ok 8 min pod przykryciem. Podajemy posypane natką i kolendrą.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz