Szakszuka po izraelsku

 Szakszuka to typowe danie na śniadanie w Izraelu, na Bliskim Wschodzie, a także w Afryce. Tak naprawdę potrawa pochodzi z Tunezji. To mega prosta i pożywna potrawa, którą polecam każdemu. Można dodać do niej też cukinię albo kurki, ser feta, co kto lubi. 



SKŁADNIKI: 

Dla 4 osób

→ 4 jajka

→ ząbek startego czosnku

→ 700 g pomidorów malinowych

→ pół cebuli

→ pół sporej papryki

→ 1/4 łyżeczki chili, łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki kuminu, sól

→ Świeża kolendra i natka pietruszki do posypania



WYKONANIE: 

Podsmażamy cebulę i czosnek na oleju, dodajemy pokrojone pomidory (obrane ze skóry), drobno pokrojoną paprykę i przyprawy. Dusimy ok 10 min. Robimy 4 zagłębienia w masie i wbijamy w nie jajka. Dusimy ok 8 min pod przykryciem. Podajemy posypane natką i kolendrą. 

SMACZNEGO 

Komentarze