Tortilla ze szpinaku z jajkami i łososiem
Tortilla trochę inaczej, bo w placku z tartej cukinii, ale równie pyszna i do tego bezglutenowa. Idealna na śniadanie białkowo- tłuszczowe. Smaczne i pożywne. Dla każdego wielbiciela jajek i wędzonego łososia. Można zrobić też wersję bez ryby, np z serkiem labneh czy innym do smarowania.
SKŁADNIKI:
Na 4 szt
→ 1 cukinia ok 400 g
→ jajko
→ sól, pieprz, trochę tymianku
→ łyżka mąki ziemniaczanej i łyżka mąki migdałowej
→ ząbek startego czosnku
→ 50 g wędzonego łososia
→ Jajecznica z 4 jajek
→ Drobno posiekana czerwona papryka i szczypiorek do przybrania
WYKONANIE:
Myjemy cukinię i ścieramy ją na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy sok. Przyprawiamy, dodajemy czosnek i mąki. Mieszamy. Na blasze, na papierze do pieczenia rozsmarowujemy 4 szt w miarę okrągłych placków. Pieczemy w 200 st ok 20 min. Na środek dajemy plaster łososia i jajecznicę. Zakładamy boki i posypujemy papryką i szczypiorkiem.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz