Wegańska gwiazda z makiem

 Święta tuż tuż, warto już pomyśleć o pysznych ciastach: piernikach, sernikach i makowcach. Nasza gwiazda jest nie tylko pyszna, ale też wygląda dużo lepiej niż makowiec. Do tego zjedzą ją wszyscy ze smakiem: i weganie i Ci co nie unikają jajek, masła czy mleka. 


SKŁADNIKI: 

16 kawałków, 1 gwiazda

→ 250 g mąki pszennej

→ 20 g drożdży

→ pół szklanki mleka

→ 1/4 szklanki cukru pudru lub zwykłego cukru

→ Łyżka oleju

→ gotowa masa makowa (ok 425 g)

→ Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru, łyżeczka soku z cytryny, łyżka gorącej wody na lukier



WYKONANIE: 

W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru, 2 łyżki mąki i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na 15 min. 

Dodajemy resztę cukru, mąki i mleka oraz olej. Wyrabiamy ciasto ok 10 min. Odstawiamy ciasto pod przykryciem do wrośnięcia na 1 h. Wałkujemy ciasto na 4 okrągłe placki na grubość ok 0,5 cm każdy, średnica 22 cm. Każdy placek smarujemy dość grubo masą makową. Kończymy ciastem. Następnie przykładamy na środku szklankę i kroimy na 16 kawałków. Kawałki zwijamy (jeden w jedną, drugi w drugą stronę) i łączymy ze sobą po 2. Pieczemy 20 min w 170 st (termoobieg). Lekko przestudzone ciasto smarujemy lukrem. 

SMACZNEGO   

Komentarze