Wegańska „ryba” po grecku

 Podeszłam do tego dania bardzo nieśmiało ;) bo z reguły robię to danie z filetami z dorsza i wg mnie z rybą jest najlepsze. A tu taki sztos :) spokojnie możecie zrobić je na święta i zjedzą je z chęcią nawet Ci, którzy wolą rybę. No i oczywiście pamiętajcie zrobić je dzień przed podaniem. 

SKŁADNIKI: 

Dla 3-4 osób

→ cebula

→ 2 marchewki

→ Pietruszka (korzeń) 

→ Kawałek selera

→ Słoiczek przecieru pomidorowego

→ Sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang, szczypta cynamonu

→ Łyżka cukru

→ Oliwa/olej

→ Tofu twarde naturalne

→ Płaty nori

→ 1/4 szklanki mąki, łyżka mąki ziemniaczanej

→ 1/4 szklanki wody gazowanej

→ Sól, pieprz, 1/4 łyżeczka curry


WYKONANIE: 

Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce na grubych oczkach.  Zalewamy ok 1/2 szklanki wody i gotujemy ok. 20 minut. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy podgotowane warzywa, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę. W misce dokładnie mieszamy mąki z curry, solą, pieprzem i wodą gazowaną. Tofu kroimy na plastry i osuszamy, solimy. Owijamy każdy kawałek w płat nori, moczymy w cieście i smażymy. Na usmażone tofu dajemy warzywa np w jakimś głębszym naczyniu. Wkładamy do lodówki i najlepiej jemy na drugi dzień. 

SMACZNEGO

Komentarze