Wegańska „ryba” po grecku
Podeszłam do tego dania bardzo nieśmiało ;) bo z reguły robię to danie z filetami z dorsza i wg mnie z rybą jest najlepsze. A tu taki sztos :) spokojnie możecie zrobić je na święta i zjedzą je z chęcią nawet Ci, którzy wolą rybę. No i oczywiście pamiętajcie zrobić je dzień przed podaniem.
SKŁADNIKI:
Dla 3-4 osób
→ cebula
→ 2 marchewki
→ Pietruszka (korzeń)
→ Kawałek selera
→ Słoiczek przecieru pomidorowego
→ Sól, pieprz, liść laurowy, ziele ang, szczypta cynamonu
→ Łyżka cukru
→ Oliwa/olej
→ Tofu twarde naturalne
→ Płaty nori
→ 1/4 szklanki mąki, łyżka mąki ziemniaczanej
→ 1/4 szklanki wody gazowanej
→ Sól, pieprz, 1/4 łyżeczka curry
WYKONANIE:
Marchewkę, pietruszkę, seler ścieramy na tarce na grubych oczkach. Zalewamy ok 1/2 szklanki wody i gotujemy ok. 20 minut. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy podgotowane warzywa, przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy jeszcze chwilę. W misce dokładnie mieszamy mąki z curry, solą, pieprzem i wodą gazowaną. Tofu kroimy na plastry i osuszamy, solimy. Owijamy każdy kawałek w płat nori, moczymy w cieście i smażymy. Na usmażone tofu dajemy warzywa np w jakimś głębszym naczyniu. Wkładamy do lodówki i najlepiej jemy na drugi dzień.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz