Wegański pasztet z fasoli z żurawiną

 Pasztet nie musi być mięsny, żeby był smaczny. Można go przygotować z fasoli, cieciorki, pieczarek, jajek, cukinii… ten z fasoli jest idealny na święta, bo jego dodatkiem jest suszona żurawina. 

SKŁADNIKI: 

Na foremkę keksową dług. Ok 20 cm

→ biała fasola 3 puszki

→ 2 cebule

→ 2 ząbki czosnku

→ gruszka

→ 2 garści suszonej żurawiny

→ sos sojowy - łyżka, łyżeczka majeranku, sól, pieprz

→ 4 łyżki mąki zuemniaczanej

→ garść orzechów włoskich



WYKONANIE: 

Cebulę kroimy drobno, ścieramy czosnek, podsmażamy na oleju. Dodajemy gruszkę startą na grubej tarce. Dodajemy sól, pieprz. Dodajemy odsączoną fasolę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy  majeranek. Podsmażone warzywa miksujemy z mąką ziemniaczaną na gładką masę. Wkładamy do keksówki i dekorujemy orzechami włoskimi. Pieczemy w 180 st ok 45 min. 

SMACZNEGO 

Komentarze