Wegański pasztet z fasoli z żurawiną
Pasztet nie musi być mięsny, żeby był smaczny. Można go przygotować z fasoli, cieciorki, pieczarek, jajek, cukinii… ten z fasoli jest idealny na święta, bo jego dodatkiem jest suszona żurawina.
SKŁADNIKI:
Na foremkę keksową dług. Ok 20 cm
→ biała fasola 3 puszki
→ 2 cebule
→ 2 ząbki czosnku
→ gruszka
→ 2 garści suszonej żurawiny
→ sos sojowy - łyżka, łyżeczka majeranku, sól, pieprz
→ 4 łyżki mąki zuemniaczanej
→ garść orzechów włoskich
WYKONANIE:
Cebulę kroimy drobno, ścieramy czosnek, podsmażamy na oleju. Dodajemy gruszkę startą na grubej tarce. Dodajemy sól, pieprz. Dodajemy odsączoną fasolę i smażymy kilka minut. Na koniec dodajemy majeranek. Podsmażone warzywa miksujemy z mąką ziemniaczaną na gładką masę. Wkładamy do keksówki i dekorujemy orzechami włoskimi. Pieczemy w 180 st ok 45 min.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz