Cachupa- tradycyjna zupa z Wysp Zielonego Przylądka
Cachupa to taka potrawa, która może być podana na śniadanie np. z jajkiem sadzonym, na obiad np w formie potrawki, a do tego smażona rybka, albo na kolację. W Afryce jest często jedzona z mięsem i rybą w środku. My wybraliśmy wersję wege, wg mnie równie pożywną.
SKŁADNIKI:
na ok 2 l zupy/potrawki
→ puszka czerwonej fasoli
→ puszka białej fasoli
→ gotowana cieciorka (ok szklanki)
→ średni batat pokrojony w kostkę
→ 2 łyżki koncentratu pomidorowego
→ kukurydza ( w oryginalne to suszona kukurydza), u mnie gotowana z puszki
→ plastry warzywnego banana (plantana)- niekoniecznie
→ kawałek białej kapusty drobno pokrojonej
→ 1 pomidor
→ ostra papryka, sól, pieprz, chili, wędzona papryka
→2 ząbki startego czosnku
→ białe wino (pól szklanki)
→ kilka szklanek domowego bulionu
WYKONANIE:
Wszystko wrzucamy do garnka i gotujemy ok 40 min pod przykryciem. Jeśli chcemy zrobić z tego zupę, a nie potrawkę, dodajemy więcej wody.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz