Japońskie maślane ciasteczka z miso
Przepis został odkryty na naszym ulubionych japońskim blogu kulinarnym https://www.justonecookbook.com/
Ciasteczka są proste do zrobienia, nawet przez dziecko czy razem z dzieckiem :) a do tego mają zaskakujący, lekko słonawy smak, który nadaje im pasta miso. Polecam do herbatki, matchy czy kawy.
SKŁADNIKI:
Ok. 32 ciasteczek
→ 113 g masła w temp pokojowej
→ 100 g cukru
→ 40 g jasnej pasty miso
→ 1 duże jajko
→ łyżeczka proszku do pieczenia
→ 3 łyżki białego sezamu i 3 łyżki czarnego sezamu
SPOSÓB WYKONANIA:
W mikserze utrzeć masło z cukrem i 2 łyżkami miso. W osobnej misce roztrzepać dobrze całe jajko np widelcem. Dodawać wolno do masy z miso i miksować. W osobnej misce przesiać mąkę i połączyć ją z proszkiem do pieczenia. Dodawać powoli do masy i miksować. Wyrobić jeszcze krótko masę na podsypanej mąką desce. Zrobić 4 wałki z ciasta , obtoczyć 2 z nich w białym sezamie, a dwa w czarnym. Zawinąć każdy wałek w folię spożywczą i dać na ok 30 min do lodówki. Wyjąć wałki z lodówki i każdy pokroić na 8 plastrów. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st na 20-22 min, aż będą zarumienione brzegi ciasteczek. Wystudzić.
SMACZNEGO
Komentarze
Prześlij komentarz