Pasta alla vodka

 Nie wiadomo kto wymyślił ten czaderski makaron, w sumie pasowałoby nawet do polskiej “kultury” picia wódki 😆. Źródła jednak donoszą, że to Włosi mieli taki czaderski pomysł 😁. A jak to często w historii przepisów kulinarnych bywa- rozpropagowali i dopieścili go Amerykanie. Więc pewnie w Nowym Jorku ten makaron będzie nawet smaczniejszy i bardziej doskonały niż we Włoszech. O czym przekonaliśmy się podczas naszej ostatniej podróży do Apulii dobitnie. My Polacy lubimy potrawy doprawione, używamy mnóstwa suszonych i świeżych ziół. Włosi- niekoniecznie. Stąd ich potrawy często miały dla nas zbyt płaski smak. W tej potrawie „robotę” robi dobrej jakości pasta- passata pomidorowa, no i wódka, która wydobywa z niej głębię smaku. Gdy mamy dobre składniki, w 15 minut obiad jest gotowy. 



SKŁADNIKI: 

Dla 4 osób

→ łyżka oleju rzepakowego

→ 1/2 cebuli, 2 ząbki czosnku

→ 170 g pasty pomidorowej- polecam pomidory smażone w oliwie firmy Helcom

→ 90 g wódki (czystej)

→ Sól, płatki chili (ile kto lubi)

→ Parmezan w płatkach ok 70 g

→ 1 i 1/4 szklanki gęstej śmietany (np 36%)

→ 1/2 szklanki wody spod ugotowanego makaronu

→2 łyżki masła

→ Natka pietruszki drobno posiekana do posypania gotowego dania

→ Makaron np gotowy świeży lub suchy typu rurki. Najlepszy z dodatkiem semoliny ok 300-400 gram



WYKONANIE

U nas był to makaron domowej roboty, przepyszny i delikatny. Podsmażamy na oleju drobno pokrojoną cebulę i poszatkowany czosnek. Dodajemy pastę pomidorową (można dodać chili, jeśli ktoś używa i lubi) i podsmażamy całość aż pasta będzie miała ciemnoczerwony, głęboki kolor. Dodajemy wódkę i podsmażamy ok minuty. Dodajemy śmietanę i mieszamy na małej mocy palnika. Zagotowujemy wodę na makaron, lekko ją solimy, na gotującą się wodę wrzucamy makaron i gotujemy al dente. Pół szklanki wody spod ugotowanego makaronu dodajemy do sosu i mieszamy. Na koniec dodajemy parmezan i mieszamy. Można spróbować i dosolić w razie potrzeby. Odcedzamy makaron i dodajemy go do sosu. Mieszamy ok minuty. Podajemy posypany parmezanem i natką pietruszki. 

SMACZNEGO 

Komentarze