Najlepsze penkejki bananowe

 Jak szybko zrobić penkejki na śniadanie? Co zrobić z przejrzałym bananem? Co uwielbiają dzieci i dorośli na lekki obiad na słodko? Odpowiedź jest jedna: PENKEJKI bananowe !!! Robi się je szybko i nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy dobra patelnia 😄


SKŁADNIKI: 

Dla 4 osób, na ok 16 penkejków

→ 1 dojrzały banan

→ 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub np bezglutenowej

→ 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego

→ 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego

→ 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody

→ 2 jajka

→ Szczypta soli i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 



WYKONANIE: 

Do miski dajemy obranego banana i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajka, mleko, maślankę i esencję waniliowa, mieszamy. Dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Znowu mieszamy wszystko. Na nieprzywierającej, nagrzanej patelni smażymy niewielkie penkejki (bez tłuszczu). Podajemy z owocami, polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem. 

🥞SMACZNEGO🥞


Komentarze