Najlepsze penkejki bananowe
Jak szybko zrobić penkejki na śniadanie? Co zrobić z przejrzałym bananem? Co uwielbiają dzieci i dorośli na lekki obiad na słodko? Odpowiedź jest jedna: PENKEJKI bananowe !!! Robi się je szybko i nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy dobra patelnia 😄
SKŁADNIKI:
Dla 4 osób, na ok 16 penkejków
→ 1 dojrzały banan
→ 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej lub np bezglutenowej
→ 1/2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
→ 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
→ 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki sody
→ 2 jajka
→ Szczypta soli i 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
WYKONANIE:
Do miski dajemy obranego banana i rozgniatamy go widelcem. Dodajemy jajka, mleko, maślankę i esencję waniliowa, mieszamy. Dodajemy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól. Znowu mieszamy wszystko. Na nieprzywierającej, nagrzanej patelni smażymy niewielkie penkejki (bez tłuszczu). Podajemy z owocami, polane syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
🥞SMACZNEGO🥞
Komentarze
Prześlij komentarz