Dorsz w sosie z suszonych pomidorów z sałatką z ziemniaków z miso
Wakacje i po wakacjach :) w tym roku tydzień na pięknej, greckiej wyspie Zakynthos. Tym bardziej doceniam to, że udało mi się w tym roku wyjechać, poleżeć na cudownych plażach, popływać we wspaniałym lazurowym i czystym morzu, no i popróbować wspaniałych pyszności greckiej kuchni. Były sardynki, dorady, ośmiornica, krewetki- saganaki, nadziewane pomidory i papryki i oczywiście ... sałatka grecka ze wspaniałą owczo-kozią fetą. Pomimo tego, że nie lubię serów kozich, ta feta była przepyszna. Po powrocie dalej szaleję z rybami, które uwielbiam. Zrobiłam wczoraj filet z dorsza wraz z nietypową, wyrazistą w smaku sałatką z ziemniaków. Wyszło lepiej, niż sądziłam. Danie restauracyjne zrobione z domu, z prostych składników. Jedyne, co będziecie musieli kupić, to JASNA PASTA MISO. Polecam kupić ją w sklepach azjatyckich, przyda Wam się jeszcze na pewno m.in do zupy miso.
SKŁADNIKI
dla 2 - 3 osób
SAŁATKA ZIEMNIACZANA z SOSEM MISO
→ 10 małych, ugotowanych ziemniaczków
→ 10 rzodkiewek
→ 1 ogórek ogrodowy lub 2 małe gruntowe ze skórką
→ 1 mała czerwona cebula
→ trochę koperku i natki pietruszki drobno pokrojonej
→ sól himalajska, pieprz
SOS:
→ 3 łyżki majonezu (ja użyłam japońskiego)
→ 2 łyżki jogurtu naturalnego
→ 2 łyżeczki jasnego miso
→ 1 łyżeczka musztardy (użyłam miodowej)
→ 2 starte ząbki czosnku
→ łyżeczka soku z cytryny
→ sól himalajska, pieprz
DORSZ
→ ok 150 ml śmietany
→ 3-4 suszone pomidory zmiksowane lub drobno mielone
→ łyżeczka papryki wędzonej
→ masło, oliwa
🥔SMACZNEGO🥔
WYKONANIE:
Nasze rozmrożone lub świeże filety z dorsza oprószamy z obu stron solą himalajską (różową, drobnomieloną), pieprzem i tymiankiem. Zostawiamy. Przygotowujemy sałatkę: ugotowane ziemniaki (małe) mieszamy z rzodkiewkami pokrojonymi na plasterki, ogórkiem pokrojonych na plasterki lub półplasterki (ten ogrodowy), pokrojonymi ziołami, cebulą pokrojoną. Zalewamy sosem dokładnie wymieszanym i odstawiamy do lodówki. W tym czasie smażymy na maśle z odrobiną oliwy nasze filety po 2-3 minuty z każdej strony. Dodajemy sos ze śmietany z suszonymi pomidorami i papryką. Dusimy kilka minut pod przykryciem. Podajemy rybę z sosem i sałatką z ziemniaków.
Komentarze
Prześlij komentarz