Hummus ala tzatziki

 Lubię jedno i drugie. Tzatziki z reguły świetnie komponują się z rybą z grilla, czy pieczonymi ziemniakami, robię więc ten znakomity dip z ogórkiem i czosnkiem głównie latem. Hummus natomiast ciągle udoskonalam i testuję nowe smaki: a to z suszonymi pomidorami, a to z burakiem. Połączenie hummusu z tzatzikami bardzo mi się spodobało. I idealnie pasował do bułeczek pomidorowych.



SKŁADNIKI:

→ słoik ugotowanej cieciorki (dla leniwych, bo można też samemu ugotować) 
→ 2 ząbki czosnku
→ łyżka tahini
→ 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
→ sok z połówki cytryny
→ ogórek średniej wielkości
→ 2 łyżki koperku
→ ser typu feta



WYKONANIE:

Ogórka myjemy, nie obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i dajemy na sitko do ocieknięcia. Miksujemy cieciorkę z 2 łyżkami płynu spod niej i czosnkiem. Dodajemy jogurt, sok z cytryny i koperek. Po zmiksowaniu dodajemy oliwę, odciśnięte z wody ogórki, solimy i pieprzymy. Podajemy z pokruszoną fetą , posiekanym koperkiem i odrobiną startego ogórka. Można trochę polać oliwą.

🥒 SMACZNEGO 🥒


Komentarze